Ürünlerde Ara

BOŞANMA DAVALARI VE VELAYET

 Anlaşmalı Boşanma Ve Çekişmeli Boşanma Arasındaki Farklar Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası Türk Medeni Kanununun 166.maddesinin 3.fıkrasında;  “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”

şeklinde düzenlenmiştir.

Buna göre, anlaşmalı boşanma için tarafların evliliklerinin resmi nikah tarihinden itibaren en az 1 yıl sürmüş olması gerekir. Bunun yanı sıra boşanma hususunda anlaşan tarafların aynı zamanda boşanmanın mali sonuçları (maddi ve manevi tazminat ile yoksulluk nafakası, mal rejimi tasfiyesi) ile ortak çocuklarının durumu hakkında da anlaşmış olmaları gerekir ve uygulamada boşanma protokolü olarak nitelendirilen bu anlaşmanın hakim tarafından onaylanması gerekir.

Çekişmeli boşanma davası ise; tarafların boşanma ya da boşanmadan kaynaklı maddi ve manevi tazminat, ortak çocukların durumu, mal rejimi tasfiyesi gibi konularda anlaşamaması veya resmi nikah tarihinden itibaren bir tam  yılını doldurmayan evliliklerde söz konusu olur.

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

Fiili ayrılık sebebiyle boşanma Türk Medeni Kanununun  166. Maddesinin dördüncü fıkrasında;

 “Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.”

şeklinde düzenlenmiştir. Hükme göre fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasının şartları şunlardır:

  • Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddedilmesi ve bu red kararının kesinleşmesi gerekir. Taraflar arasında birden fazla boşanma davası varsa hangi davanın ilk veya son olduğu önemli değildir. Önemli olan herhangi bir davanın reddedilmesi ve bu red kararının kesinleşmesi gerekir. Kesinleşme, temyiz süresi içinde tarafların red kararına itiraz etmemesi şeklinde olabileceği gibi tarafların red kararına itiraz edip temyiz yoluna başvurulduktan sonra tüm itiraz yollarının tüketilmesi sonucu da red kararı kesinleşebilir.
  • Red kararının kesinleşmesi tarihinden itibaren 3 yıl geçmesi gerekir. Bu üç yıl boyunca taraflar müşterek hayatı yeniden kurmamış olmalı.

Velayeti Annede Olan Çocuğun Babasının Hakları Nelerdir?

Mahkemece velayet hakkı anneye verildiğinde baba ile çocuk arasında kişisel ilişki günü tesis edilecektir. Mahkeme belirli gün ve saatlerde çocuğun ne zaman teslim alınıp ne zaman geri teslim edileceği belirlenir.

Aralarında Ayrılık Kararı Olan Ve Ayrı Evlerde Yaşayan Eşlerden Birinin Boşanma Kararı Kesinleşmeden Önce Başka Biri İle Görüşmeye Başlaması Durumunda Bunun Ayrılık Kararına Etkisi Ne Olur?

Buna göre ayrılık süresinde de evlilik birliği devam ettiği için eşlerin sadakat yükümlülüğü de devam etmektedir. Bu sebeple ayrılık süresi içerisinde eşlerden birinin bu yükümlülüğü ihlal etmesi durumunda, bu durum boşanma davasında göz önünde tutulur ve eş kusurlu eş kabul edilip tazminat ödemeye mahkum edilir.

Terk Nedeniyle Boşanmada Aranan Süreler Nedir?

Kanunda yazılı sebeplerle eşlerden biri diğerini terk ettiyse ve ayrılığın en az 6 ay sürmüş olması halinde istem üzerine hakim veya noter tarafından terk eden eşe ihtar çekilir. Hakim esası incelemeden ihtarda, terk eden eşe 2 ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiğini ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Ancak boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra 2 ay geçmedikçe dava açılamaz.

Evi Terk Eden Eş Terk Nedeniyle Boşanma Davası Açabilir Mi?

TMK m.164/1’de, “Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir.” denmektedir. Hükümden de anlaşılacağı üzere terk nedeniyle boşanma davasını terk edilen eş açabilir.

Mail Listemize Kaydol

Ürün ve güncel haberler için bize katılın

Firuzan Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu tarafından e-posta, telefon, SMS ve e-posta vasıtasıyla tarafıma kişiselleştirilmiş pazarlama iletilerinin gönderilmesini kabul ediyorum. Ayrıca kişisel verilerimin, üçüncü taraf ağlarla paylaşılmasını ve üçüncü taraf internet siteleri ile sosyal medya platformlarında kişiselleştirilmiş reklamlar için kullanılmasını kabul ediyorum. Rızalarımı her zaman geri çekebilirim. 18 yaşında veya 18 yaşından büyük olduğumu teyit ederim. Konuya ilişkin detaylı bilgilere Aydınlatma Metnimizden ulaşabilirsiniz.

2024 © All rights reserved! VenioAgency